Ett inkluderande arbetssätt
Kategori: Allmänt
I varje klass i varje skola i varje stad upplever vi samma "problem". Klasser och grupper där skillnaden mellan den som kommit längst och den som behöver mest stöd är enorm. Från att kunna läsa ut Harry Potter på ett par dagar till att knappt kunna stava sitt eget namn. Vi lärare tänker att vi ska prata om att alla är olika men ändå lika värda och att vi ska försöka dölja så mycket som möjligt vilken eller vilka elever i just vår klass som inte riktigt hänger med.
Men...
Faktum kvarstår. De flesta elever har stenkoll på vad klasskompisarna kan eller inte kan och de har även stenkoll på var de själva ligger någonstans. Eller, de tror iallafall att de vet och oftast baserar de sitt "vetande" på vem som jobbar snabbast, vem som får jobba med de "röda" sidorna i matteboken eller vem som får sitta själv i grupprummet med bästa kompisen.
Så, även om vi inkluderar våra elever i klassrummet, om de rent fysiskt befinner sig i samma klassrum som övriga elever, så kan situationen bli exkluderande. Du är inte med i några diskussioner, du kan inte svara på några frågor och du jobbar med andra uppgifter än dina klasskamrater. Genomgångarna gäller inte dig och när alla andra börjar arbeta så måste du gå fram till din lärare och fråga vad du ska göra.
Genom att istället göra en och samma uppgift för hela klassen, en uppgift som går att lösa eller genomföra på flera olika nivåer, tror jag att vi kan få elever som är inkluderade på alla plan, även det mentala.
Jag ska ge ett exempel med en skrivuppgift som jag brukar göra med min elever:
Vi arbetar mer att skriva skönlitterära texter och jag börjar då med att jag som lärare läser en text jag har skrivit. Den kan eleverna sedan hämta inspiration ifrån och jag kan använde den som ett exempel när jag försöker utmana eleverna.
När detta är klart stolpar jag upp instruktioner över vad som ska finnas med i elevernas texter och kan sedan visa var och hur i min text jag har berört de olika punkterna.
Ex:
- Berätta om dig själv
- Du ska börja i en ny klass, berätta lite om den nya skolan och din nya lärare eller klass
- Berätta hur det känns att börja i ny skola
- Du får sitta bredvid klassens bråkstake och hen är inte snäll mot dig. Berätta vad hen gör
- Avsluta med att någonting försvinner från din väska
De elever som har svårt för att skriva kan enkelt svara på de olika punkterna och kanske enbart träna på stor bokstav och punkt samt att se till att det blir en röd tråd i texten.
De elever som behöver utmanas kan ex träna på att skriva nästan en halv sida per punkt utan att hamna i att det blir upprepningar eller bara en massa text som inte tillför något till berättelsen.
Jag brukar sätta upp en tvärtom-deadline, att eleverna inte får vara klara första, andra eller ens tredje lektionen. Detta gör att de elever som behöver lång tid på sig får det och de som behöver utmanas verkligen måste utmana sig själva att skriva en intressant text.
På det här sättet kan alla elever i klassen delta i samma uppgift. De arbetar med uppgiften ungefär lika länge och de blir utmanade på det de själva behöver utan att behöva bry sig om vad andra gör.
Jag som lärare behöver bara planera upp en uppgift till den lektionen och kan lägga min planeringstid till att göra just den uppgiften så givande och lärorik som möjligt. De genomgångar jag har rör alla elever och ingen behöver känna sig utpekad eller annrolunda.